Presentation

Tillämpad matematik i fotbollens tjänst

Publicerad 25 juni 2019
David Sumpters, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt
David Sumpters, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

David Sumpter var en av dem som alltid valdes sist till klassens fotbollslag. Det har inte hindrat honom från att göra karriär inom sporten. I ett nyskapande SSF-finansierat projekt ska han i samarbete med Hammarby IF hitta nya användningsområden för fotbollens matematik.

– Min forskning handlar om att använda matematik för att bättre förstå och beskriva världen. Sedan starten för 20 år sedan har jag tillämpat min forskning på allt från fiskstim och myrvägar till samhällsfrågor och sociala medier, berättar David Sumpters, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet. Hans forskning om fotbollens matematik har väckt stort intresse runt om i världen.
Hans eget fotbollsintresse väcktes på allvar när sonen började spela knattefotboll.
– Precis som många andra pappor fick jag axla rollen som tränare. Det var då jag började fundera på om det gick att använda matematik för att beskriva olika aspekter av fotboll.
Tankarna resulterade så småningom i boken Fotbollens matematik som blivit något av en kioskvältare inom fotbollsvärlden. David har kontaktats av fotbollsklubbar på alla nivåer och har bland annat varit i Spanien och presenterat sin forskning för FC Barcelonas analytiker.
– Det stora intresset ledde fram till att jag sökte SSF-bidrag för att börja jobba med Hammarbys allsvenska lag.

Datanalys
Projektet har precis satt igång och under de kommande två åren ska David studera spelets geometri, analysera spelarens prestanda, hur laget rör sig tillsammans och hur spelarna fattar beslut ute på planen.
– Med hjälp av statistik kommer vi att bygga matematiska modeller av spelarnas interaktioner. Dataanalysen ger en annan synvinkel och mer vetenskaplig nivå på diskussioner som till exempel handlar om huruvida en spelare skulle ha passat bollen eller gått direkt på mål. Med hjälp av trackingdata kan vi ta fram sannolikheten för att göra mål från en viss placering och ett visst avstånd och på så vis svara på frågan om spelaren fattade rätt beslut eller inte.
I slutänden är tanken att fotbollens matematik ska leda till ett mer intelligent spel. David påpekar dock att slumpens makt är stor och att det inte går att förutsäga matcher.
– Det finns till exempel ingen matematisk formel för hur Hammarby ska slå AIK. Men genom att analysera kunskap och data som vi redan har ges spelarna en värdefull möjlighet att förbereda sig på bästa sätt, fastlår David.

UU – fotbollsmatematik
Avancerad dataanalys inom fotboll
Projektledare: David Sumpter
Start- och slutdatum: 190101–210331
Beviljat belopp: 1445864 kr
Forskningsområde: Beräkningsvetenskap och tillämpad matematik