– Om man trivs med att arbeta tekniknära, vill ha ett stort mått frihet inom forskning och utveckling och en tå kvar i den akademiska världen, då kan jag verkligen rekommendera ett jobb på Saab Dynamics, säger Andreas Gällström, specialist inom signalbehandling för sonarer.
Det har gått åtta år sedan Andreas Gällström lämnade Linköpings universitet med en teknologie doktorsexamen inom halvledarmaterial i bagaget.
– Efter att arbetat på ett mindre företag i några år ville jag arbeta mer tekniskt igen och började på Saab Dynamics 2017. Just nu är jag i sluttampen på ett projekt inom SSF-anslaget Strategisk Mobilitet, där jag varit vid Lunds universitet för att fördjupa mig och samarbeta med forskare inom akademin.
Att han valde att gå till just Saab Dynamics säger Andreas beror på att han gillar att arbeta tekniskt och att arbeta med hela kedjan, från design av sensorer med hårdvara till elektronik för signalbehandling med fokus på applikationen.
– Det får jag göra här i kombination med frihet att samarbeta med universitet och andra parter för att blicka framåt. Jag gillar också stämningen på jobbet, här finns ett oerhört stort kunnande och breda erfarenheter samtidigt som jag upplever att man tar sig tid till att dela med sig av sina kunskaper.
I dag arbetar Andreas som specialist på System Design/Sonar-sektionen.
– Jag sysslar med sonarer och undervattensakustik med fokus på design av undervattenssensorer och signalbehandling och är involverad i flera olika utvecklingsprojekt, med perspektiv på både en nära och lite längre framtid. Dessutom har jag ett uppdrag som handledare för en doktorand vid KTH.
Bra forskningsklimat
Medan Andreas arbetar med produkter som befinner sig under vattenytan har kollegan Astrid Lundmark mer fokus på luften. Under de gångna åren har hon bland annat arbetat med utveckling av ATR, Automatic Target Recnogition, i Gripen. Även Astrid hade en doktorsexamen, i hennes fall med inriktning på bildkodning, med sig från Linköpings universitet när hon började på Saab Dynamics 2001.
– Jag jobbade här i fem år, bytte sedan arbetsgivare men är sedan 2019 tillbaka på Saab Dynamics bildbehandlingssektion där det en gång började.
Precis som Andreas uppskattar Astrid det uppmuntrande klimatet när det gäller forskning och utveckling.
– Vi har en teknikledning som är mycket aktiv och stöder teknikspaningar, teknikstudier, demoprojekt, lunchföredrag, universitetssamarbeten, uppfinningsanmälningar och patent.
Astrid berättar att hon ibland får idéer som resulterar i nya innovationer och en uppfinningsanmälan till teknikledningen.
– Långt ifrån alla uppfinningsanmälningar blir patent, men det fina är att Saab Dynamics präglas av ett bra forskningsklimat som uppmuntrar innovationslusten hos medarbetarna, vilket även omfattar uppmuntran av idéer som ligger utanför Saabs kärnverksamhet.
Exempel på det är ett projekt där Astrid tittat på mätning av andningsfrekvens med hjälp av kamerabilder.
– Inspirationen kom från min son som är läkare, då han sade att vården skulle behöva ett sätt att mäta andningsfrekvens kontinuerligt och beröringsfritt och som samtidigt var smidigt för personalen att hantera. Jag utvecklade en idé som blev till ett växthusprojekt inom Saab. Vi hade initialt ett samarbete med vården, men pandemin gjorde att de tvingades pausa samarbetet. Då inledde vi i stället ett samarbete med SLU och Agtech 2030 om att mäta andningsfrekvensen hos djur, ett samarbete som fortfarande pågår. På sikt hoppas jag att även vård och omsorg kommer att kunna dra nytta av tekniken.
Goda utvecklingsmöjligheter
Astrid och Andreas beskriver utvecklingsmöjligheterna inom verksamheten som mycket goda.
– Innovationssystemet inom Saab Dynamics för med sig stora möjligheter att undersöka nya tekniker och idéer, säger Andreas.
Astrid nickar instämmande och flikar in att det finns en rad olika karriärspår inom organisationen.
– Man kan fördjupa sig i tekniken men det finns även möjligheter att bredda sig mot systemdesign, projektledning eller ledarskap, lite beroende på intresse. Saab är ett företag som satsar på värdegrund, jämställdhet och teknikutveckling, inte bara i ord utan i konkreta handlingar. Det är en verksamhet att vara stolt över och som jag verkligen kan rekommendera andra teknikintresserade att söka sig till.
På Saabs affärsområde Dynamics delar alla medarbetare ett och samma uppdrag: att skapa förutsättningar för ett tryggt samhälle. Oavsett om det handlar om missilsystem, undervattensteknik, kamouflage, understödsvapen, träningssystem eller fältsjukhus är du som jobbar med oss en del av vår mission. Vi är idag 1000 ingenjörer som jobbar i nära samarbeten med att utveckla, tillverka och underhålla våra världsledande produkter, system och lösningar till kunder över hela världen.
www.saab.com