Om Vetenskap

Podd för den vetgirige

Publicerad 15 juni 2023
Text: Cristina Leifland Foto: Johan Marklund
Sofie Pehrsson, vetenskapsredaktör och kommunikationschef på SSF. Foto: Johan Marklund

Det händer mycket spännande inom svensk forskning! Podden Om Vetenskap berättar om några av guldkornen på ett lättillgängligt sätt. Här kan du lära dig om allt från hur Östersjön ska tillfriskna till hur insprutad elektronik kan bota sjukdomar i människokroppen.

Det är tredje året som Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, ger ut sin populärvetenskapliga podd, som tar upp en rad olika forskningsprojekt runt om i Sverige. Årets säsong består av fem avsnitt och spänner över ett brett spektrum.
– Jag vill göra naturvetenskaplig forskning förståelig för den stora allmänheten och väljer ut projekt som jag tycker är kul och intressanta. Samtidigt målar upp jag upp en större bild av vad som händer i den svenska forskarvärlden. Det finns enormt mycket spännande på gång, berättar Sofie Pehrsson, vetenskapsredaktör och kommunikationschef på SSF, som gör Om Vetenskap.

”Många är intresserade av vetenskap men det saknas lättillgängliga beskrivningar om aktuell forskning.”

Ny solcellsteknologi
Det första avsnittet tar upp den explosiva utvecklingen inom solceller, där nya material och teknologier ger helt nya möjligheter. Sedan kommer ett avsnitt om organisk elektronik, som forskarna vill spruta in i kroppen där den ska förena sig med vävnaderna. Förhoppningen är att på sikt kunna lindra och bota en rad sjukdomar, framför allt neurologiska sjukdomar som parkinson, epilepsi och adhd. Östersjöns hälsa och hur den kan bli bättre är ett annat tema, där podden beskriver de stora utmaningarna som havet står inför, men också möjliga lösningar. Sällsynta jordartsmetaller i den svenska berggrunden är ytterligare ett ämne för podden.
– Ämnet är ju väldigt aktuellt och det görs stor sak av fyndigheterna. Men att Sverige har stora mängder sällsynta jordartsmetaller har man vetat i århundranden. Vad är det som gör det lönsamt att bryta dem först nu? Har man lyckats ta reda på hur mycket som faktiskt finns? Har man hittat ny och miljövänligare teknik att för att separera ut dem ur järnmalm eller är det geopolitik och EU:s vilja att bli mer oberoende?

Hållbart växtskydd
Nu när sommaren står inför dörren kan forskning om biologiska växtskyddsmedel vara av intresse för trädgårdsentusiaster. Det sista poddavsnittet för den här säsongen gör en neddykning i hur svampar, bakterier och nyttodjur kan användas för att på naturlig väg skapa bra förutsättningar för odlingar och skydda dem från angrepp. Det handlar om allt från nematoder till nyckelpigor.
– Jag tror att podden fyller ett tomrum. Många är intresserade av vetenskap men det saknas lättillgängliga beskrivningar om aktuell forskning, säger Sofie Pehrsson. Allt fler lyssnare hittar hit, vilket är väldigt roligt.

Du hittar årets och tidigare säsongers avsnitt här.