Forskning och utveckling

Efterlyser ingenjörsutbildning med fokus på additiv tillverkning

Publicerad 15 juni 2023
Text: Anette Bodinger Larsson Foto: Saab
Göran Backlund, teknikchef på Saab Dynamics. Foto: Saab
Göran Backlund, teknikchef på Saab Dynamics. Foto: Saab

– Jag skulle önska att det kom ut ingenjörer från universiteten som har additiv tillverkning i ryggraden, lever i tron att allt 3D-printas och blir grymt besvikna när de upptäcker att så inte är fallet, säger Göran Backlund, teknikchef på Saab Dynamics.

Göran Backlund kan se tillbaka på en lång yrkeskarriär inom Saab. Som nyutexaminerad maskiningenjör i mitten av 1980-talet deltog han bland annat i utvecklingen av Gripen. Sedan har det, som han själv säger, rullat på.
– Jag har arbetat inom olika delar av koncernen under nästan hela min yrkesbana. För tio år sedan kom jag till Saab Dynamics där jag ansvarar för teknikledning och teknikstrategi. Till det kommer ett koncernuppdrag med fokus på additiv tillverkning, även kallat AM eller 3D-printing, och hur vi ska använda det inom Saab.
AM (additive manufacturing) är ett område som bedöms växa kraftigt inom i stort sett alla industrigrenar. Fördelarna är många och Göran Backlund berättar att han sedan flera år tillbaka försökt få universiteten att inse vikten av ingenjörsprogram med inriktning mot additiv tillverkning.
– För det handlar inte bara om att gå en kurs. AM för med sig ett helt nytt sätt att tänka. Jag skulle önska att det kom ut ingenjörer från universiteten som har AM i ryggraden, lever i tron att allt 3D-printas och som blir grymt besvikna när de upptäcker att så inte är fallet. Det är dom vill vi ha – NU! Hade akademin lyssnat då jag flaggade för detta för redan fem år sedan, då hade vi idag haft nybakade 3D-ingenjörer. Nu ska vi i stället försöka rekrytera människor som inte finns.

”Att vi är så små och ändå lyckats göra oss ett namn i branschen tror jag beror på svensk ingenjörskonst.”

Smartare
Ett annat område som är fortsatt stort inom Saab är AI.
– AM och AI är två områden som i grunden kommer att förvandla produktportföljen på Saab, för det finns avsättning för dessa teknologier i stort sett överallt. Vi kanske kommer att göra liknande system i framtiden, men de kommer att bli mycket smartare.
Sensorteknik är ett annat spännande framtidsområde.
– Här pågår en mycket spännande utveckling där sensorerna blir mindre i storlek, bättre i kvalitet och ständigt billigare. Möjligheterna med sensortekniken ökar konstant.
På frågan om hur Sveriges försvarsindustri står sig internationellt svarar Göran Backlund att svensk försvarsindustri är en väldigt liten spelare i världen.
– Att vi är så små och ändå lyckats göra oss ett namn i branschen tror jag beror på svensk ingenjörskonst. Kanske har vi tvingats vara extra finurliga för att vi inte har lika starka finansiella muskler som kollegorna i branschen, och då måste man vara smart och innovativ på samma gång.
Vad gäller svensk försvarsforskning tycker Göran Backlund att Sverige kanske inte sticker ut i en internationell jämförelse, men att forskningen heller inte ligger i bakvattnet.
– I förhållande till landets storlek tycker jag att det bedrivs ett mycket aktivt forskningssamarbete med både inhemska och internationella akademier. Nya teknologier ger nya möjligheter – vi går vi en spännande framtid till mötes.