Presentation
Läkemedelstestning

Banbrytande projekt där parallellspår ledde till spin-off

Publicerad 15 juni 2023
Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Mattias Goksör, professor och Caroline Beck Adiels, universitetslektor vid Göteborgs universitet. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Mattias Goksör, professor och Caroline Beck Adiels, universitetslektor vid Göteborgs universitet. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

I ett SSF-finansierat projekt har forskarna siktet inställt på att skapa en artificiell lever in vitro för läkemedelstestning.
– Vi hoppas att vårt verktyg ska bli en viktig del av kampen mot fettlever, säger Caroline Beck Adiels, forskningsledare på fysikinstitutionen vid Göteborgs universitet.

Det har nu gått nästan fem år sedan Caroline Beck Adiels, universitetslektor och Mattias Goksör, professor vid Göteborgs universitet, började arbetet med att skapa ett chip som kan fungera som en artificiell lever vid testning av olika läkemedel.
– Vår projektidé var att skapa en in vitromodell av den mänskliga leverns minsta struktur och som i nästa steg kunde användas för patientspecifik läkemedelsscreening. Tanken var också att följa de odlade cellerna inuti chipet med 3D-bildtagning i realtid, berättar Caroline. I förlängningen kan olika leversjukdomar efterliknas i chipet, exempelvis NAFLD, vilket också är medsökande professor Stefano Romeos specialitet.
Så här långt har projektet lett fram till ett fungerande chip med representativ näringsgradient där stamceller differentierats inuti chipet.

Spin-off
Den andra medsökande, professor Giovanni Volpe, leder en forskargrupp som bland annat fokuserar på optik och olika AI-baserade mjukvaror och under pandemin leddes projektet in på ett framgångsrikt parallellspår.
– Tillsammans med ett antal doktorander började vi arbeta hemifrån med utveckling av AI-lösningar för diverse bildanalysproblem som vi stod inför och insåg att vi inte var ensamma om de utmaningarna. Det fanns ett behov av den här typen av verktyg framför allt i mindre företag som inte har möjlighet att hålla sig med egna AI-enheter. Här såg vi en möjlighet att relativt enkelt anpassa mjukvaran efter kundens behov och bistå dem i den typ av forskning som de bedriver, berättar Mattias som också är företagets VD.
Sidospåret har nu resulterat i spinoff-företaget IFLAI som tillhandahåller flexibel och reproducerbar automatiserad bildanalysmjukvara för life science-applikationer, baserad på banbrytande skalbara AI-lösningar.
I det ursprungliga projektet fortsätter arbetet med full kraft.
– I dagsläget arbetar vi med två levercelltyper i chipet och att efterlikna sjukdomen fettlever. Jag hoppas att vår lösning ska bidra till mer kunskap om hur olika läkemedel påverkar levervävnaden och vilka läkemedel som kan reversera leverns fettupplagring, avslutar Caroline.

Läkemedelstestning – SSF / Göteborgs universitet

Lever-on-chip för läkemedelstest och skräddarsydda läkemedel handlar om att skapa ett unikt ”lever-on-chip”, med motsvarande arkitektur och funktion som hos den mänskliga levern. Målet är att förbättra möjligheten att identifiera nya läkemedel och bana väg för skräddarsydd läkemedelsbehandling inom både klinisk och farmaceutisk forskning.

www.strategiska.se
www.gu.se