Vetenskapspodd

Ny podd gör vetenskap enkelt och roligt

Publicerad 16 juni 2021
Text: Cristina Leifland
Sofie Pehrsson, kommunikationschef och vetenskapsredaktör på SSF.

Tycker du att det är kul med vetenskap, nya forskningsrön och udda fakta? Då är SSF:s nya podd Om Vetenskap något för dig. Där får du veta allt från hur björnars sovvanor kan bota benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar, till vad fjärde generationens kärnkraft innebär.

Om Vetenskap är en satsning från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, för att öka allmänhetens intresse för, och kunskap om, forskning och vetenskap. Det är Sofie Pehrsson, kommunikationschef och vetenskapsredaktör på SSF som producerar podden.
– Många människor har inte upptäckt hur kul det är med vetenskap. Så jag ville göra en podd som inte bara består av prat, utan innehåller verkligt intressanta berättelser, där forskare får förklara sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt, berättar Sofie Pehrsson. Hon är civilingenjör i botten, men har arbetat som journalist i många år, bland annat på Sveriges radio och TV4, innan hon kom till SSF 2014.
– Just radio ligger mig varmt om hjärtat, så podden är ett perfekt format för mig att arbeta med. Det är ett väldigt bra sätt att nå ut, säger hon.

”Jag hoppas att podden kan leda till insikt om att forskningen verkligen kan hitta lösningar på komplexa framtidsutmaningar.”

Skilda ämnen
De fem avsnitt som nu finns ute handlar om vitt skilda ämnen. Här diskuteras till exempel hur björnar, grönlandsvalar och musslor kan ge oss lösningar på sjukdomar och åldrandets gåta. Den fjärde generationens kärnkraft, där målsättningen är att minska mängden farligt radioaktivt avfall med 99 procent, är ett annat ämne. Ett tredje avsnitt tar upp hur big data och AI kan användas för att ställa diagnos och bota sjukdomar, och ett fjärde hur man kan skapa det optimala trädet för koldioxidupptag. Slutligen handlar ett avsnitt om hur batterier kan vara svaret på klimatkrisen och vilka utmaningar som finns med det.
– Jag har valt ämnena utifrån vad jag stöter på i min roll på SSF. Men detta är inte nödvändigtvis forskning som sker i något av SSF:s program, utan spännande och aktuella områden rent generellt. Jag hoppas att podden kan leda till insikt om att forskningen verkligen kan hitta lösningar på komplexa framtidsutmaningar, säger Sofie Pehrsson, som sedan flera år även producerar populärvetenskapliga youtubefilmer om SSF-finansierad forskning.

Mer planeras
Om Vetenskap kan du hitta där poddar finns. Sofie Pehrsson hoppas att många kommer att lyssna på och gilla podden och hon vill gärna göra fler avsnitt i framtiden.
– Det finns så otroligt mycket intressant som sker på forskningsfronten. Det har verkligen varit en ynnest att prata med alla dessa entusiastiska forskare, som brinner för sitt ämne.

Om podden:

Om Vetenskap är podden för dig som gillar Vetenskap. Eller för dig som vill gilla vetenskap men inte riktigt är där ännu. Vi garanterar roliga och udda fakta om allt från björnars kiss- och sovvanor till hemligheten bakom att bli riktigt, riktigt gammal, i alla fall om du är grönlandshaj eller mussla. Och hur fungerar egentligen den fjärde generationens kärnkraft som kan använda gammalt kärnavfall som bränsle? Och vad är lösningen på klimatkrisen? Är det gigantiska batteriparker eller kan vi kanske utveckla träd som effektivare tar upp koldioxid? Och kan superdatorer och AI hitta botemedel mot idag obotliga sjukdomar? Detta och mycket mer kan du höra om i den nya podden Om Vetenskap.