Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, är en av Sveriges största forskningsfinansiärer. Vi är en oberoende stiftelse och delar ut ungefär 700 miljoner kronor om året till forskningsprojekt inom naturvetenskap, teknik och medicin. Stiftelsen grundades av medel från löntagarfonderna för 26 år sedan med ett kapital på 6 miljarder kronor. Syftet var, och är, att stötta excellent forskning som på 10–15 års sikt kan tänkas bära frukt i form av nya produkter, tjänster, läkemedel och behandlingsmetoder. Allt för att tjäna samhället och stärka svensk konkurrenskraft.
De 6 miljarderna har förvaltats väl med god tillväxt. Utan ytterligare tillskott har stiftelsen till dags dato finansierat 1764 forskningsprojekt vid svenska lärosäten med 15 miljarder kronor. Idag har vi en kapitalbas på nära 11 miljarder.
Under senare år har SSF fokuserat på bioteknik, materialvetenskap, informationsteknik och beräkningsvetenskap. Bidragen delas ut dels som rambidrag, cirka 30 miljoner kronor i femåriga projekt inom ett visst tematiskt område och dels som riktade bidrag till individuella forskare, företrädesvis unga. Inom medicin kan det handla om nya metoder och snabbare diagnostik för att förhindra antibiotikaresistens, bekämpa virussjukdomar som covid-19, identifiera eller behandla folksjukdomar som benskörhet, demens och diabetes.
Bioteknik är ett snabbt växande forskningsområde och här ryms många tillämpningar inom såväl human-, som växt- och djursidan. Förfinade implantat, design av foto syntes för framtida matproduktion, skogsplantor med bättre motståndskraft mot insektsangrepp, eller benhäftande material som kan stabilisera svåra frakturer, är några exempel.
Annan forskning har på sikt goda förutsättningar att stärka svensk industri genom att ta fram högfrekvenskretsar, vätgassensorer, pappersbaserade batterier, ny antennteknologi, energisnåla nät, kraftkablar med lägre överföringsförluster eller nanooscillatorer. Vi finansierar också många projekt inom maskininlärning och AI samt cybersäkerhet.
Läs mer på:www.strategiska.se