Strategisk forskning stärker konkurrenskraft

Publicerad 26 juni 2018
Text: Cristina Lefiland

Lars Hultman, vd för Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF.
Lars Hultman, vd för Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF.
Tvärvetenskap, nyttiggörande och rörlighet löper som en röd tråd genom forskning som finansieras av SSF. Under året som gått har flera nya utlysningar introducerats.
– Vår forskningsportfölj är tydligt strategisk, genom val av både forskningsområde och bidragsform, berättar vd Lars Hultman.

SSF är Sveriges största oberoende offentliga forskningsstiftelse, med utbetalningar på över 600 miljoner kronor om året. Fokus är på forskning som är av särskild strategisk betydelse för Sverige och det svenska näringslivet, och som bidrar till att lösa olika samhällsproblem. Genom att skapa starka forskningsmiljöer och bygga broar mellan grundforskning och nyttiggörande av forskningsresultat lyckas stiftelsen stärka Sveriges konkurrenskraft.
Under 2017 lanserades bland annat programmet Cybersäkerhet, för att stimulera utmaningsdriven forskning om cyber- och it-säkerhet med relevans för det svenska samhället och näringslivet. En annan nyhet är ITM (instrument-, teknik- och metodutveckling), vars syfte är precis enligt namnet. Det är ett riktat individuellt stöd och kompletterar därmed SSF:s program för rambidrag till ett större centrum.
– Vi vänder oss till innovatörer med smarta idéer, som systemet har svagt gehör för, säger Lars Hultman.

Neutronspridning
Neutronforskning är ett annat viktigt område. I Lund pågår bygget av den stora sameuropeiska forskningsanläggningen ESS, som när den står klar blir världens mest kraftfulla neutronkälla. SSF satsar på en forskarskola, som ska utbilda 40-talet doktorer i neutronspridning.
– Vi förstärker även våra satsningar på den nordiska marknaden genom ett partnerskap med Nordiska ministerrådet inom neutronspridning. Det får stor strategisk betydelse för Sverige, berättar Lars Hultman.
Under förra året delades SSF:s nyttiggörandepris ut för första gången. Det är ett stipendium som forskare som redan fått bidrag från SSF kan söka och meningen är att priset ska uppmuntra nyttiggörande av forskning.
Nytt för i år är också att SSF sponsrar KIT Framsteg; vetenskapsnyheter i lättsamma och korta filmklipp på Facebook. Här är målgruppen yngre personer och syftet är att skapa intresse för naturvetenskaplig och teknisk forskning. Under bara nio månader har klippen fått 2,3 miljoner visningar. SSF släpper också kontinuerligt egna forskarfilmer på Youtube för att nå ut till en bredare allmänhet.

Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF
Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, stödjer forskning inom teknik, naturvetenskap och medicin med förutsättningar att stärka svensk konkurrenskraft. SSF gör också riktade satsningar mot informations- och kommunikationsteknik, materialutveckling och livsvetenskap med dess tekniker.
Almedalen 2018
AI, Artificiell intelligens, är temat för ett seminarium som SSF arrangerar i Almedalen den 3 juli kl 13-14.30 på Wisby Strand & Congress. Temat behandlas även utifrån olika perspektiv i en längre rapport utgiven av SSF skriven av tio fristående skribenter.